Ερευνα: Η αποχή από τις εκλογές του 2004

Πολύς λόγος έγινε και πολλές αναλύσεις πραγματοποιήθηκαν σχετικά με τα σημαντικά ποσοστά αποχής των πολιτών από τις εκλογικές αναμετρήσεις του 2004 και το ρόλο που έπαιξε η αποχή στην διαμόρφωση των αποτελεσμάτων.

Σε άρθρο του Λ.Π. Παπαδόπουλου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ στις 17-03-2004 (1) ο τίτλος είναι αποκαλυπτικός: «Αποχή 47,9%!». Στο κείμενο του άρθρου ο αναγνώστης ανακαλύπτει ότι ο αρθογράφος αναφέρεται στο ποσοστό αποχής από τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 στην εκλογική περιφέρεια της Κεφαλληνίας. Αν σήμερα επισκεφτεί κανείς το δικτυακό τόπο του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. και προσπαθήσει να υπολογίσει το ποσοστό της αποχής στην ίδια εκλογική περιφέρεια α αριθμός που θα λάβει ως αποτέλεσμα θα είναι ίσος με 49,6%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Δέλτα - Πληροφορική, η οποία είχε αναλάβει το έργο της μηχανογραφικής υποστήριξης των βουλευτικών εκλογών, οι εγγεγραμμένοι στο σύνολο της χώρας ήταν 9.899.472 και από αυτούς ψήφισαν οι 7.573.368. Από τους παραπάνω αριθμούς προκύπτει ότι η αποχή ανέρχεται στο 23,5%. Αλλά, μετά από μία προσεκτικότερη προσέγγιση του προβλήματος αποκαλύπτεται, όπως θα γίνει φανερό παρακάτω, ότι η εκτίμηση αυτή δεν είναι σωστή.

Στις βουλευτικές εκλογές 2004 υπήρχαν 147.504 πολίτες οι οποίοι είχαν δηλώσει την επιθυμία τους να ψηφίσουν ως ετεροδημότες στον τόπο κατοικίας τους. Σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις αυτό έγινε εφικτό για τους 140.975 από αυτούς. Για τους πολίτες αυτούς συντάχθηκαν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι και ορίστηκαν ξεχωριστά εκλογικά τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους στα οποία είχαν τη δυνατότητα να προσέλθουν και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Παράλληλα, οι πολίτες αυτοί εξακολουθούσαν να εμφανίζονται στους εκλογικούς καταλόγους των Δήμων στα Δημοτολόγια των οποίων έχουν την ατομική τους μερίδα. Σε αυτούς τους εκλογικούς καταλόγους, το μόνο στοιχείο που διαφοροποιούσε τις εγγραφές των ετεροδημοτών από τις εγγραφές των υπόλοιπων δημοτών ήταν η σήμανση με ένα «Ε» των εγγραφών των ετεροδημοτών. Η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα ο κάθε ετεροδημότης να εμφανίζεται σε δύο διαφορετικούς εκλογικούς καταλόγους (σε αυτόν του Δήμου στον οποίο έχει την ατομική του μερίδα και στον εκλογικό κατάλογο των ετεροδημοτών του Δήμου στον οποίο κατοικεί) και τελικά να υπολογίζεται δύο φορές στο σύνολο των εγγεγραμμένων της Επικράτειας.

Στην πραγματικότητα ο αριθμός 9.899.472 για τη δύναμη του συνόλου των εγγεγραμμένων είναι πλασματικός. Ο σωστός αριθμός προκύπτει όταν αφαιρεθεί από αυτόν η δύναμη του συνόλου των ετεροδημοτών, δηλαδή ο πραγματικός αριθμός είναι 9.758.497, οπότε και το ποσοστό της αποχής εκτιμάται στο σωστότερο 22,4%.

Η ακριβέστερη κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα εκτίμηση (από 23,5% σε 22,4%) της αποχής στην Επικράτεια μπορεί να μην προβάλλει ως σημαντική. Όταν όμως η συζήτηση μεταφέρεται σε επίπεδο εκλογικής περιφέρειας οι μεταβολές είναι πολύ πιο αξιόλογες.






Αλλες Αναλύσεις Κοινής Γνώμης που αφορούν...