Προφίλ Εργαστηρίου Πολιτικής Έρευνας

Το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. έχει σαν κύρια αποστολή την υποστήριξη της διδασκαλίας των μαθημάτων που προβλέπονται από το Πρόγραμμα Σπουδών του τμήματος για τους φοιτητές και τις φοιτήτριές του.

Τα μαθήματα αυτά έχουν τόσο θεωρητικό, όσο και εφαρμοσμένο χαρακτήρα.

Η Ερευνητική Ομάδα του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Πολιτικής Έρευνας του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. δραστηριοποιείται σε έρευνες που αφορούν την ανάλυση της κοινής γνώμης, την ανάλυση των εκλογικών αποτελεσμάτων και τη μελέτη πλήθους κοινωνικών και πολιτικών φαινομένων.

Ανάμεσα στις πιο πρόσφατες δραστηριότητες της Ερευνητικής Ομάδας μπορεί κανείς να παρατηρήσει ανάλυση την διεξαγωγή πολιτικών ερευνώς κοινής γνώμης από το 1998 μέχρι σήμερα, την συμμετοχή σε επιστημονικές ημερίδες και συνέδρια, την ανάλυση τοπικών πολιτικών φαινομένων στο Νομό Θεσσαλονίκης, την μελέτη του ποσοστού αποχής ανά εκλογική περιφέρεια στις Βουλευτικές και στις Ευρωεκλογές 2004, την διοργάνωση επιστημονικής ημερίδας για τις Ευρωεκλογές 2004, την ανάλυση του δημοψηφίσματος της Κύπρου και την επίδραση του στις βουλευτικές εκλογές του 2006 κ.α.

Το εργαστήριο στεγάζεται στο Κτίριο του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ. επί της οδού Εγνατία 46 στο κέντρο της Θεσσαλονίκης