Ερευνα: Κόμματα-Πρόσωπα-Θέματα Απρίλιος 2007 - Τα Θέματα

Δίνονται επίσης στοιχεία της έρευνας που αφορούν την τοποθέτηση των πολιτών σε "θέματα" της επικαιρότητας (Πίνακας 11). Στον Πίνακα 11 έχει αξία η σχετική σειρά τοποθέτησης (σε παρένθεση) των "θεμάτων".

Στον (Πίνακα 9) δίνεται η συμφωνία σε "προτάσεις" που αποτελούν διατυπώσεις για επίκαιρα "θέματα". Στον (Πίνακα 10) αναλύεται κατά "στάση" η συμφωνία στις παραπάνω προτάσεις. Εδώ, παρατηρούμε ότι ο Κ. Καραμανλής θεωρείται από το 66,3% των "ψηφοφόρων ΝΔ 04" ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας (Πίνακας 10Α). Αντίστοιχα, ο Γ. Παπανδρέου θεωρείται από το 34,7% των "ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ 04" ικανός να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση (Πίνακα 10Γ) .

Ποσοστό 40% συμφωνούν πάρα πολύ με την πρόταση: "Η λιτότητα θα συνεχιστεί. Η οικονομική μας κατάσταση θα χειροτερεύει μέρα με τη μέρα". Ποσοστό 24,3% των πολιτών είναι υπέρ του διαλόγου Ελλάδας - Τουρκίας.

Στον (Πίνακα 14) παρουσιάζονται οι στάσεις των πολιτών απέναντι σε έννοιες όπως "Εκσυγχρονισμός", "Κεντροδεξιά" κ.α. Τα μεγαλύτερα ποσοστά θετικών στάσεων συγκεντρώνουν οι έννοιες "Εκσυγχρονισμός" και "Ιδιωτικοποιήσεις" με ποσοστά 81,5% και 68,1% αντίστοιχα. Από την άλλη πλευρά, περίπου ένας στους δύο πολίτες είναι αντίθετος με την τρομοκρατία. Το ίδιο περίπου ποσοστό των πολιτών δεν νιώθουν να εκφράζονται από τις έννοιες "Κεντροδεξιά" και ""Κεντροαριστερά".

Στον (Πίνακα 17) παρουσιάζονται, τέλος, στοιχεία που αφορούν την τοποθέτηση των πολιτών σε σχέση με θέματα που αναφέρονται στο Νόμο για τα ΑΕΙ.