Ερευνα Κόμματα-Πρόσωπα-Θέματα Σεπτέμβριος 1998: Τα θέματα

Σε αυτή την περίοδο κυριαρχεί το ενδιαφέρον για τις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο του 1998 παράλληλα με την πορεία των εσωτερικών και εξωτερικών θεμάτων της χώρας και τις εξελίξεις στα δύο " μεγάλα " κόμματα.

Η στάση των πολιτών απέναντι στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές προσεγγίζεται με την αναφορά στις υποψηφιότητες, στα θέματα που αφορούν την πόλη και την θέση τους απέναντι σε ζητήματα γενικού χαρακτήρα που θίγουν το profile του Δήμαρχου της πόλης. Οπως είναι φυσικό η προοπτική της Δεύτερης Κυριακής δεν αναφέρεται αριθμητικά σε υποψηφιότητες. Αναφέρεται στην τοποθέτηση των πολιτών απέναντι στο μελλοντικό γεγονός και κυρίως στην σημερινή τους πρόθεση στάσης. Σημαντικό για την ερμηνεία των ευρυμάτων στοιχείο είναι το ποσοστό των πολιτών που «υποστηρίζει» κάθε υποψηφιότητα σε σχέση με την δήλωση στάσης στις Β96.

Στον Πίνακα 5 δίνεται η συμφωνία των δημοτών σε σχέση με προτάσεις που αφορούν θέματα σχετικά με την ποιότητα ζωής στην περιοχή τους. Στον πίνακα 6 εκφράζεται η «ικανοποίηση» από τις ενέργειες των Δημοτικών αρχών σχετικά με θέματα που απασχολούν τους πολίτες. Το 40% είναι σχετικά και πολύ ικανοποιημένο από την υδροδότηση, αποχέτευση, το 30% από τις ενέργειες τις σχετικές με την καθαριότητα το 25% από τις ενέργειες τις σχετικές με πολιτισμό και αθλητισμό. 20% των πολιτών είναι ικανοποιημένοι από τις ενέργειες σχετικά με την εξυπηρέτηση των πολιτών και τα δημοτικά έργα. Τέλος, μόνο 10% είναι ικανοποιημένοι από τις παρεμβάσεις σχετικά με το κυκλοφοριακό.

Στον πίνακα 7 δίνεται ο βαθμός συμφωνίας των πολιτών σε σχέση με «γενικά» θέματα πολιτικής διαχείρησης του Δήμου. Οι πολίτες συμφωνούν ότι πρέπει να διευρυνθεί η συμμετοχή των φορέων και των πολιτών στη διεκδίκηση λύσεων, ότι ο Δήμαρχος πρέπει να ενισχύσει το ρόλο της Θεσσαλονίκης στο παραδοσιακό δίπολο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Το 80% τοποθετεί την ευθύνη για τις μεγάλες αποφάσεις για την πόλη.





Περιεχόμενα Ερευνας