Ερευνα Κόμματα-Πρόσωπα-Θέματα Σεπτέμβριος 1998: Τα κόμματα

Στο πρώτο μέρος η έκφραση των στάσεων των πολιτών απέναντι στα κόμματα προσεγγίζεται με δύο διαφορετικούς δείκτες.

Ο πρώτος δείκτης ( Πίνακας 1 ) αποτυπώνει την επεξεργασμένη πρόθεση στάσης σήμερα στο σύνολο του Δήμου Θεσσαλονίκης και τεκμηριώνει την ελαφρά αλλά ευδιάκριτη υπεροχή της ΝΔ που παρατηρείται. Ενας στους τρεις δημότες τοποθετείται σε στάσεις (" Ακυρο-Λευκό, Αποχή, Δεν αποφάσισα ") που σε εκλογικές διαδικασίες αφορούν το 15-20% του εκλογικού σώματος. Η διαφορά των δύο αυτών μεγεθών δίνει το εύρος των " αναποφάσιστων σήμερα " που συγκροτούνται κυρίως από τα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΝΔ).

Στον Πίνακα 2 αναλύεται το απόλυτο ποσοστό του δείγματος που δηλώνει " Δεν θα ψηφίσω " ή " Δεν αποφάσισα " ως προς τον λόγο που το οδηγεί στην επιλογή αυτή. Κυριαρχούν (12% η κάθε μια) οι θέσεις « Κανένας δεν με εκφράζει», «είναι νωρίς ακόμα ». Στάσεις " απόστασης " από την πολιτική, με την έννοια της "απόστασης" από στάσεις που αναφέρονται σε κόμματα, (" Κανένας δεν με εκφράζει, Δεν με εκφράζουν οι εκλογές, Δεν με ενδιαφέρει η πολιτική ") παρουσιάζονται στο 15% του συνόλου του εκλογικού σώματος. Το μέγεθος αυτό παρουσιάζεται (αριθμητικά) στο επίπεδο του Μαρτίου 97.

Ο δεύτερος δείκτης αναφέρεται στο εύρος της επιρροής κάθε κόμματος και αποτυπώνεται μέσω των κύκλων επιρροής του. (Πίνακας 3). Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν διευρυμένους κύκλους επιρροής ("ακούγονται" από το 50% του εκλογικού σώματος), ο ΣΥΝ κινείται στο 30% περίπου, το ΔΗΚΚΙ στο 30%, το ΚΚΕ στο 20% και η ΠΟΛΑΝ στο 20%. Στάση συνολικής άρνησης («κανένα κόμμα δεν με αντιπροσωπεύει») εκφράζει το 10% του συνόλου του εκλογικού σώματος.

Στον Πίνακα 3 παρουσιάζεται η στάση των πολιτών απέναντι στις δυνατές επιλογές στάσης στις Β96 απευθείας από το δείγμα . Ο πίνακας αυτός δεν προσφέρεται για την εκτίμηση " ποσοστών " των κομμάτων αλλά κυρίως για συμπεράσματα σχετικά με την εμβέλεια των κομμάτων (το ακροατήριο τους). Οι στήλες του πίνακα αντιστοιχούν σε κύκλους επιρροής. Το ποσοστό, για παράδειγμα, που αντιστοιχεί στην πρώτη στήλη (" Καθόλου ") δίνει αν αφαιρεθεί από το 100%, το μέγιστο της σημερινής δύναμης κάθε στάσης. Ποσοστό 58,0% για τον ΣΥΝ σημαίνει ότι ο ΣΥΝ διεκδικεί σήμερα το 42,0% του εκλογικού σώματος από το οποίο 15,8% δεν τοποθετείται (" δεν ξέρω ", « δεν απαντώ ») το 8,1% (" Αρκετά " και " Απόλυτα ") ανήκει σε στενό κύκλο επιρροής και το υπόλοιπο 17,7% σε ευρύτερο κύκλο (" Λίγο ").

Με τα δεδομένα αυτά και την κατάλληλη επεξεργασία οι προθέσεις των ψηφοφόρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο παρουσιάζουν την παρακάτω κατανομή (Πίνακας 1 :

ΠΑΣΟΚ 20,2%, ΝΔ 24,1%, ΠΟΛΑΝ 1,6%, ΚΚΕ 3,5%, ΣΥΝ 5,4%, ΔΗΚΚΙ 3,9%, Αλλο 2,8% Ακυρο, Λευκό 5,2%, Δεν θα ψηφίσω 6,6% και Δεν αποφάσισα 28,9%.

Φυσικά, είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για προβολή σε ψήφους σε ενδεχόμενες εκλογές.

Στον Πίνακα 4 δίνεται η κατανομή του δείκτη " ικανοποίησης " για το σύνολο του δείγματος. Ο δείκτης αυτός είναι ιδιαίτερα ασταθής και έχει συγκριτική (με προηγούμενες χρονικές στιγμές) αξία, ως προς την κατανομή του (όχι δηλαδή ως προς τα απόλυτα μεγέθη του).





Περιεχόμενα Ερευνας