Ερευνα: Κόμματα-Πρόσωπα-Θέματα Μάρτιος 2002 - Τα θέματα της επικαιρότητας

Δίνονται επίσης στοιχεία της έρευνας που αφορούν την τοποθέτηση των πολιτών σε " θέματα " της επικαιρότητας.

Στον Πίνακα 10 έχει αξία η σχετική σειρά τοποθέτησης (σε παρένθεση στην τελευταία στήλη) των « θεμάτων ". Στον Πίνακα 12α δίνεται η συμφωνία σε " προτάσεις " που αποτελούν διατυπώσεις για επίκαιρα " θέματα ". Στον Πίνακα 12β αναλύεται κατά " στάση " η συμφωνία σε δύο από τις παραπάνω προτάσεις. Εδώ, παρατηρούμε ότι ο Κ. Σημίτης θεωρείται από το 55% των " ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ 00 " ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας. Αντίστοιχα, ο Κ. Καραμανλής θεωρείται από το 65% των « ψηφοφόρων ΝΔ 00 » ικανός να οδηγήσει τη ΝΔ στην κυβέρνηση. Το 40% των πολιτών συμφωνεί ότι «τα κόμματα έχουν εξαντλήσει το βιοϊστορικό κύκλο τους», επίσης το 40% συμφωνεί ότι «έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για τη δημιουργία νέων κομμάτων». Ο Πίνακας 21 αναφέρεται στη στάση των πολιτών προς έννοιες.

Οικονομία

Στους Πίνακες 13 και 14 αναλύεται η τοποθέτηση των πολιτών σε σχέση με την εκτίμηση της προσωπικής οικονομικής κατάστασης το 2001 και της προσδοκίας για αυτήν το 2002 όπως και της κατάστασης της χώρας το 2001 και της προσδοκίας για το 2002. Ένας στους δέκα πολίτες θεωρεί ότι τα προσωπικά οικονομικά του βελτιώθηκαν το 2001. Τα δύο τέταρτα από αυτούς θεωρούν ότι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν το 2002. Συνολικά, 14% των πολιτών θεωρούν ότι τα οικονομικά τους θα βελτιωθούν το 2002. Αντίστοιχα 9% των πολιτών θεωρεί ότι τα οικονομικά της χώρας βελτιώθηκαν το 2001 και 12,5% ότι θα βελτιωθούν το 2002.

ΚΕΠ, το εγχείρημα του Δημήτρη Αβραμόπουλου

Στους Πίνακες Α1, Α2 και Α3 αναλύονται χαρακτηριστικά που αφορούν τη θέση των πολιτών απέναντι στο ΚΕΠ. Στους Πίνακες Α1 το 40% (Α1ε) θεωρεί ότι πρόκειται για πλαγιοκόπηση της ΝΔ, το 30% (Α1δ) θεωρεί ότι πρέπει να συνεργαστεί με τη ΝΔ, το 40% (Α1γ) θεωρεί ότι δεν θα φέρει αλλαγές στην πολιτική ζωή της χώρας. Περίπου 15% (Πίνακες Α1α και Α1β) περιμένουν την εξαγγελία θέσεων και προγράμματος καθώς και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το ΚΕΠ.

Προφανώς, τα ποσοστά αυτά διαφοροποιούνται κατά σημερινή στάση.

Στους Πίνακες Α2 αποτυπώνεται η στάση των πολιτών («ανεξάρτητα από τη σημερινή σας στάση, πόσο διατεθειμένος είστε να ακολουθήσετε το εγχείρημα του Δημήτρη Αβραμόπουλου») κατά στάση στις εκλογές του 2000 και κατά σημερινή θέση. Γενικά, το 2% του συνόλου είναι ιδιαίτερα αποφασισμένο («πάρα πολύ» και «πολύ») το 10% τοποθετεί τον ευατό του σε ένα ευρύ κύκλο επιρροής, το 15% σε ένα ευρύτερο κύκλο και το υπόλοιπο 65% θεωρεί ότι υπάρχει πολύ μικρή πιθανότητα για αυτό.

Στον Πίνακα Α3 αποτυπώνεται η εκτίμηση για το ενδεχόμενο ποσοστό του ΚΕΠ. Προφανώς, όσοι πολίτες έλκονται από το ΚΕΠ σήμερα διαφέρουν στις εκτιμήσεις τους από τους υπόλοιπους. Η προσδοκία τους είναι ποσοστό περίπου 17%, ενώ οι υπόλοιποι κινούνται σε εκτιμήσεις για ποσοστό κοντά στο 5%.





Περιεχόμενα Ερευνας