Ερευνα: Κόμματα-Πρόσωπα-Θέματα Ιανουάριος 1996 Τα πρόσωπα

Παρουσιάζεται στην συνέχεια η στάση των πολιτών της Θεσσαλονίκης απέναντι στους βουλευτές. Από τις τρεις διακριτές "ομάδες" πολιτών που συμμετέχουν στην πολιτική ζωή της πόλης σε διαφορετικό επίπεδο, επιλέχτηκαν οι 14 βουλευτές της Α' Θεσσαλονίκης που συμμετέχουν στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Για κάθε βουλευτή μπορούν να υπολογιστούν δείκτες " αναγνωρισιμότητας " (όπως το ποσοστό των πολιτών που "τ ον ξέρει ") και δείκτες " δημοτικότητας " (όπως το ποσοστό των πολιτών που θεωρούν ότι " αντιπροσωπεύονται επαρκώς "). Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται για το σύνολο του δείγματος (Πίνακας 7), τους " σημερινούς ψηφοφόρους " του ΠΑΣΟΚ (Πίνακας 5) και τους " σημερινούς ψηφοφόρους" της ΝΔ (Πίνακας 6). Υψηλότερη δημοτικότητα μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ έχουν οι Β. Βενιζέλος, Ν. Ακριτίδης, και Σ. Παπαθεμελής, μεταξύ των ψηφοφόρων της ΝΔ οι Κ. Καραμανλής και Π. Ψωμιάδης και στο σύνολο των πολιτών δημοτικότητα πάνω από 45% έχουν οι Β. Βενιζέλος, Κ. Καραμανλής και Σ. Παπαθεμελής, ενώ για τους Α. Τζοχατζόπουλο και Σ. Κούβελα τοποθετείται αρνητικά το 52,9% και 60,2% των πολιτών αντίστοιχα. Σημαντική διαφοροποίηση παρατηρείται μόνο για τον Α. Τζοχατζόπουλο για τον οποίο παρουσιάζεται αύξηση 35 μονάδων στους "ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ".

Η μοναδική στατιστικά ουσιώδης διαφοροποίηση στους δείκτες που παρακολουθούν την εμβέλεια των βουλευτών είναι η αλματώδης αύξηση της εμβέλειας του Ακη Τζοχατζόπουλου από 45% σε 85% στην ομάδα "ψηφοφόρων ΠΑΣΟΚ". Η πιθανότερη εξήγηση είναι η ανάληψη από τον Ακη Τζοχατζόπουλο αυτοτελούς πολιτικού ρόλου -αφού τα γεγονότα της στιγμής παρακολουθούν την κεντρική πολιτική σκηνή- και ταυτόχρονα η επαναφορά της πολιτικής καταγωγής -ως βουλευτή της Α' Θεσσαλονίκης- στην μνήμη του τοπικού εκλογικού σώματος.