Ερευνα: Κόμματα-Πρόσωπα-Θέματα Ιανουάριος 1996 Τα κόμματα

Στο πρώτο μέρος δίνονται πίνακες ροής (Πίνακες 1 και 2) για τις μετακινήσεις ψηφοφόρων από τις βουλευτικές εκλογές του 93 και τις ευρωπαϊκές εκλογές του 94 αντίστοιχα, προς την σημερινή πρόθεση ψήφου.

Το ποσοστό ψηφοφόρων που συγκρατείται από τα κόμματα διαφέρει από κόμμα σε κόμμα και σε σχέση με την βάση υπολογισμού. Το ΠΑΣΟΚ συγκρατεί το 78% ενώ η ΝΔ συγκρατεί περίπου το 75% των ψηφοφόρων της. Η ΠΟΛΑ συγκρατεί ποσοστό της τάξης του 70% των ψηφοφόρων της, το ΚΚΕ από 84% (βουλευτικές) μέχρι 94% (ευρωπαϊκές) των ψηφοφόρων του και ο ΣΥΝ ποσοστό κοντά στο 80%. Ιδιαίτερα πρέπει να αναφερθεί ότι το ΔΗΚΚΙ αντιμετωπίζεται σαν "δεύτερη" ψήφος στην πρόθεση στήριξης από μερίδα ψηφοφόρων που προέρχονται σχεδόν αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ. Η μερίδα αυτή εκτιμάται περίπου στο 10%. Με τα δεδομένα αυτά και την κατάλληλη επεξεργασία οι προθέσεις των ψηφοφόρων στον Δήμο Θεσσαλονίκης αυτή την περίοδο παρουσιάζουν την παρακάτω κατανομή (Πίνακας 3):

ΠΑΣΟΚ(μαζί με το ΔΗΚΚΙ) 33%, ΝΔ 33%, ΠΟΛΑ 8,2%, ΚΚΕ 3,8%, ΣΥΝ 4,8%, Αλλο 3,8% και Ακυρο, Λευκό 13,6%.

Από τους αντίστοιχους πίνακες των δύο δημοσκοπήσεων (10/95 και 1-2/96) παρατηρούμε:

1. Σημαντική αύξηση του ποσοστού συγκράτησης των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ

2. Αλληλεπίδραση ΝΔ και ΠΟΛΑ με αμοιβαίες ροές

3. Μείωση των ροών από και προς το ΠΑΣΟΚ

4. Κινητικότητα μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ

Στον Πίνακα 4 παρουσιάζεται η στάση των πολιτών απέναντι στις δυνατές επιλογές απευθείας από το δείγμα. Ο πίνακας αυτός δεν προσφέρεται για την εκτίμηση "ποσοστών" των κομμάτων αλλά κυρίως για συμπεράσματα σχετικά με την εμβέλεια των κομμάτων (το ακροατήριο τους). Οι στήλες του πίνακα αντιστοιχούν σε κύκλους επιρροής. Το ποσοστό, για παράδειγμα, που αντιστοιχεί στην πρώτη στήλη (αποκλείεται) δίνει αν αφαιρεθεί από το 100%, το μέγιστο της σημερινής δύναμης κάθε στάσης. Ποσοστό 77,0% για τον ΣΥΝ σημαίνει ότι ο ΣΥΝ διεκδικεί σήμερα το 23% του εκλογικού σώματος από το οποίο 14,2% δεν τοποθετείται ("δεν ξέρω") το 2,5% ("μάλλον" και "σίγουρα") ανήκει σε στενό κύκλο επιρροής και το υπόλοιπο 6,8% σε ευρύτερο κύκλο ("ίσως"). Η συγκριτική παρατήρηση των πινάκων για τις δύο δημοσκοπήσεις αναδεικνύει

1. Αύξηση των κύκλων επιρροής για το ΠΑΣΟΚ

2. Υποχώρηση της επιρροής της ΝΔ και της ΠΟΛΑ

3. Ιδια περίπου ποσοστά για τα δύο κόμματα της Αριστεράς

Οι πίνακες 8 και 9 έχουν αξία μόνο για την δυνατότητα για συγκριτική εκτίμηση της δύναμης των κομμάτων ανά ηλικιακή ομάδα και ομάδα μορφωτικού επιπέδου για κάθε κόμμα.

Το ΠΑΣΟΚ έχει το μέγιστο του στην ομάδα 36-50, η δύναμη της ΝΔ αυξάνει με την αύξηση της ηλικίας, η ΠΟΛΑ έχει το μέγιστο της στην ηλικιακή ομάδα 18-35, το ΚΚΕ στην ομάδα 51-65 και ο ΣΥΝ στην ομάδα 26-50.

Αντίστοιχα, ανά ομάδα μορφωτικού επιπέδου, έχουμε τα μεγαλύτερα ποσοστά για το ΠΑΣΟΚ στην ομάδα "γυμνάσιο", για την ΝΔ όμοια ποσοστά για την ΠΟΛΑ στην ομάδα "ΑΕΙ/ΤΕΙ", για το ΚΚΕ στην ομάδα "δημοτικό" και για τον ΣΥΝ στην ομάδα "ΑΕΙ/ΤΕΙ".

1. Κόμματα και πρόθεση στάσης

Αξιοπρόσεκτο γεγονός σχετικά με την καταγραφή της επιρροής των κομμάτων είναι ότι τα γεγονότα στην Ιμια και οι χειρισμοί των πολιτικών δυνάμεων δεν οδηγούν σε διαφοροποίηση της πρόθεσης του εκλογικού σώματος. Ετσι, η καταγραφή αυτή εμφανίζεται στατιστικά ίδια πριν και μετά τα γεγονότα.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση η σημερινή δύναμη (επιρροή) των κομμάτων στα όρια του Δήμου Θεσσαλονίκης εμφανίζεται διαφοροποιημένη από την αντίστοιχη εικόνα του Οκτωβρίου 95 με ισορροπημένη την δύναμη των δύο κομμάτων (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) -Πίνακας 3-_και κάμψη των υπολοίπων κομμάτων. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στην τοποθέτηση του εκλογικού σώματος ως προς το ΔΗΚΚΙ. Το κόμμα αυτό, διακριτό στην σημερινή πολιτική κατάσταση, καταγράφεται ως ταυτόχρονη επιλογή με το ΠΑΣΟΚ μερίδας του εκλογικού σώματος που αγγίζει το 3% σε απόλυτο ποσοστό με μηδαμινή εμβέλεια σε άλλους πολιτικούς χώρους. Το γεγονός αυτό κάνει σχεδόν αδύνατη (στο πλαίσιο αναφοράς της δημοσκόπησης) του καταλογισμού πρώτης επιλογής σε αυτό. Πάντως, ενδεχόμενη αναγωγή, οδηγεί στον επιμερισμό 1/10 (3%/33%) στα δύο κόμματα (ΠΑΣΟΚ και ΔΗΚΚΙ). Ταυτόχρονα, επιχειρείται η αποτύπωση των κύκλων εμβέλειας των κομμάτων. -Πίνακας 4-. Ο πίνακας αυτός δεν προσφέρεται για την εκτίμηση ποσοστών, αλλά συγκριτικά με προηγούμενους δίνει τις αυξομειώσεις του ακροατηρίου (των εν δυνάμει ψηφοφόρων) των κομμάτων. Εδώ, παρατηρούμε αύξηση των κύκλων επιρροής του ΠΑΣΟΚ και υποχώρηση των κύκλων επιρροής της ΝΔ και της ΠΟΛΑ. Ειδικά αποτυπώνεται για το ΔΗΚΚΙ στενός κύκλος επιρροής της τάξης του 4%.