ΕΘΝΟΣ: Μετρήστε, Μετρήστε, κάτι θα μείνει: Η κρυφή γοητεία των Δημοσκοπήσεων

Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών και περιμένουμε μια σωρεία κρυφών, «κρυφών» και δημόσιων Δημοσκοπήσεων.

Ο κάθε υποψήφιος και το κάθε κόμμα θέλει να ξέρει (μόνο αυτός και αυτό συνήθως) τι ποσοστό θα πάρει. Έτσι έχουμε τις κρυφές δημοσκοπήσεις.

Από τις παραπάνω όσες συμφέρουν διαρρέουν ή «διαρρέουν». Έτσι έχουμε τις « κρυφές » δημοσκοπήσεις.

Τέλος, μια σειρά ερευνών γίνεται ώστε να απαντηθούν δημόσια ερωτήματα (ερωτήματα που αφορούν την κοινή γνώμη). Έτσι έχουμε τις δημόσιες έρευνες.

Οι δημοσκοπήσεις έρχονται σήμερα να καλύψουν την παρατηρούμενη έλλειψη επικοινωνίας των κομμάτων με τις κοινωνικές ομάδες. Έτσι αντικαθιστούν την παραδοσιακή μορφή επικοινωνίας μέσω οργανώσεων και συλλογικών υποκειμένων που αποτελούσαν τα αισθητήρια νεύρα των κομμάτων στην κοινωνία και σήμερα υπολειτουργούν, μετατρέποντας την αμφίδρομη αυτή επικοινωνία σε " έκφραση " γνώμης από " αντιπροσωπευτικά δείγματα " προς τα κόμματα τα οποία κόμματα όμως έχουν πριν από αυτό φροντίσει να απευθύνονται στους πολίτες κυρίως μέσω διακηρύξεων στις εφημερίδες και στην τηλεόραση.

Φυσικά το γεγονός αυτό είναι επικίνδυνο για την λειτουργία των αντιπροσωπευτικών θεσμών αλλά δεν ευθύνονται οι " δημοσκοπήσεις " για αυτό.

Προφανώς οι έρευνες δεν μπορεί να υποκαταστήσουν την καθημερινή πολιτική. Ευτυχώς, η επίδραση τους είναι (κατά μέσο όρο) ελάχιστη στη διαμόρφωση της γνώμης των πολιτών.

Οι πολλές μα πάρα πολλές έρευνες ακυρώνουν τις έρευνες. Δημιουργούν τάση άρνησης στους πολίτες, με αποτέλεσμα να μην είναι αντιπροσωπευτική η καταγραφή και άρα να οδηγούν σε λανθασμένα συμπεράσματα και πολιτικές.

Ζώντας στη χώρα της υπερβολής, ξέρουμε ότι θα έχουμε πολλές μα πάρα πολλές έρευνες. Κάθε κανάλι που σέβεται τον εαυτό του οργανώνει ένα exit poll . Τα ίδια μεγέθη μετριόνται με μεγάλη συχνότητα λες και θα αλλάξουν δραματικά -όπως όταν κάνουμε δίαιτα και μετράμε κάθε 6ωρο το βάρος μας, προκαλώντας μόνο άγχος στον εαυτό μας- η μόδα των «κυλιόμενων» μετρήσεων .

Για να μετρηθούν με ακρίβεια μεγέθη που δεν είναι δυνατόν να μετρηθούν χρησιμοποιούνται εργαλεία που είναι ακατάλληλα για την μέτρηση. Όπως όταν θέλουμε να μετρήσουμε το ύψος και ανεβαίνουμε στη ζυγαριά. Έτσι διαπιστώνουμε ότι έχουμε ύψος 85 κιλά.

Οι αγγλικές εταιρείες δημοσκοπήσεων αντιστοιχούν σχετικά αυθαίρετα σε πολιτικές στάσεις μέσω έμμεσων ερωτήσεων (όπως π.χ. " ποιος θεωρείται ότι έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να είναι πρωθυπουργός », ή " ποιος θέλετε να εκλεγεί πρωθυπουργός " ή " ποιο κόμμα έχει τις σωστότερες θέσεις για το τάδε θέμα ") τους πολίτες που αρνούνται να τοποθετηθούν στην ευθεία ερώτηση " ποιο από τα παρακάτω κόμματα θα ψηφίσετε ". Έτσι, ανακαλύπτονται ερωτήματα και τεχνικές προσπαθώντας να «εκβιαστούν» απαντήσεις για να παράγονται ενδιαφέροντα πρωτοσέλιδα.

Οι πανελλαδικές έρευνες είναι ιδιαίτερα δύσκολες γιατί στηρίζονται -σύμφωνα με την τεχνική που αναφέρεται- στην λανθασμένη υπόθεση ότι ο κάθε πολίτης κάθε εκλογικής περιφέρειας τοποθετείται με τον ίδιο τρόπο στο κάθε ερώτημα και στην επίκληση της τύχης ότι το κάθε μικρό κομμάτι ιδιαίτερων χαρακτηριστικών (π.χ. όσοι στο δείγμα δήλωσαν στην τάδε δειγματοληπτική μονάδα ότι ψήφισαν ΝΔ) αντιπροσωπεύει τον ιδιαίτερο πληθυσμό (όσους πολίτες στην τάδε δειγματοληπτική μονάδα ψήφισαν ΝΔ). Έτσι, εξηγείται η απόκλιση μεταξύ των πανελλαδικών και των μετρήσεων που γίνονται σε εκλογικές περιφέρειες. Όμως, για να είναι γενικεύσιμα τα συμπεράσματα πρέπει το δείγμα που θα επιλεγεί να αντιπροσωπεύει τον πληθυσμό ως προς το χαρακτηριστικό που μελετάμε και όχι αναγκαστικά ως προς άλλα χαρακτηριστικά που μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σχέση με αυτό .

Είναι φανερό ότι πρέπει να απομονωθούν τα επιστημονικά θέματα από τα θέματα που αναφέρονται στην προστασία του Πολίτη από την χρήση των δημοσκοπήσεων.

Δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε αναπαραγωγή συμπεριφορών όπως του Ανώτατου Σοβιέτ που με ψηφοφορία αποφάσισε για την βιολογική αναπαραγωγή ποικιλιών σιταριού, ή σε πρακτικές ψηφοφοριών στην Βουλή ή δικαστικών λύσεων για " την ύπαρξη Θεού " ή για το αν " η γη είναι επίπεδη " ή " ποια είναι η κατάλληλη μέθοδος δειγματοληψίας " ή " αν μπορεί να προβλεφτούν οι σεισμοί ".

Επιλογές περιήγησης:
Αρθρα του καθ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή >  Aρθρα στο Έθνος

Επισκευτείτε το site του μέσου


...Δείτε επίσης άρθρα στα παρακάτω μέσα: