ΕΘΝΟΣ: Η 26η Απριλίου

Ο Andy Warhall σε ανύποπτο χρόνο είχε περιγράψει ότι καθένας στον πλανήτη δικαιούται 15 λεπτά δημοσιότητας. Αν ισχύει και για τις χώρες η Κύπρος έζησε την τελευταία βδομάδα την δημοσιότητα της όπως πριν από καιρό την έζησε η Βοσνία, η Κροατία, το Κόσοβο, οι Κούρδοι και άλλοι πολλοί που έφυγαν από την επικαιρότητα.

Οι δύο κοινότητες της Κύπρου πήραν μια δύσκολη απόφαση. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προσπαθεί να δίνει διαστάσεις και να ερμηνεύει κατά την δική του διάθεση το αποτέλεσμα. H ελληνική κοινότητα ψήφισε εναντίον του σχεδίου Ανάν. Δεν ψήφισε υπέρ κάποιας άλλης λύσης, εναντίον της συνύπαρξης, δεν ζήτησε εγγυήσεις, δεν συμφώνησε με το τάδε ή το δείνα. Ψήφισε εναντίον του σχεδίου Αναν. Για αυτό ερωτήθηκε και σε αυτό απάντησε. Η τουρκική κοινότητα ψήφισε υπέρ του σχεδίου Αναν. Για αυτό ερωτήθηκε και σε αυτό απάντησε.

Ο Ο.Η.Ε. προσπάθησε με μια μακρά πρωτοβουλία να επιλύσει με ειρηνικό τρόπο μια περιφερειακή διαφορά. Όσο και αν για την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία το Κυπριακό αποτελεί ένα σημαντικό θέμα που καθορίζει τις μεταξύ τους σχέσεις, την εσωτερική και την εξωτερική τους πολιτική, το Κυπριακό αποτελεί ένα από τα πολλά θέματα στην διεθνή ατζέντα.

Το Κυπριακό αναδείχθηκε σε ένα από τα θέματα προτεραιότητας της Διεθνούς κοινότητας σε μια συγκυρία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ομαλοποίησης των Ελληνοτουρκικών σχέσεων, προσπάθειας αναζήτησης διεθνών στηριγμάτων στην Μέση Ανατολή. Η μεγάλη αγορά Τουρκία, των δεκάδων εκατομμυρίων, είσοδος προς αγορές της Μέσης Ανατολής προφανώς ζυγίζει περισσότερο από την μικρή αγορά Κύπρος των 700,000 είσοδο σε αγορές της Μέσης Ανατολής. Η απόφαση εισδοχής της Κύπρου στην Ε.Ε. φυσικά είναι πολιτική απόφαση, όπως όλες άλλωστε.

Όλη αυτή η διεθνής προσπάθεια φαίνεται να μην αποδίδει και αυτό προκαλεί προφανώς αρνητικά συναισθήματα σε όσους έκαναν την προσπάθεια. Το Κυπριακό, μέσα πλέον στην Ε.Ε., θα κατέβει στην ιεραρχική αξιολόγηση των προβλημάτων από θέμα άμεσης προτεραιότητας σε θέμα δευτερεύουσας σημασίας.

Η διεθνής κοινότητα δεν είναι ευχαριστημένη όταν βρίσκεται μπροστά στην απόρριψη πρωτοβουλιών της με αυτή τη μορφή Όποια νέα πρόταση πρέπει να εγκριθεί από νέα δημοψηφίσματα και αν συμβεί αυτό, οποιοσδήποτε θα καταλάβει ότι μπορεί να θέτει νέους όρους ή απλά ότι τα λεγόμενα περί «τελευταίας» προσπάθειας δεν ισχύουν και άρα μπορεί απλά να δημαγωγεί ή να επιχειρηματολογεί περί ευνοϊκότερων ρυθμίσεων. . Είναι δεδομένη η «απέχθεια» της διεθνούς πολιτικής για μη ελεγχόμενες λύσεις. Είναι πιθανό να αναζητήσει άλλη μέθοδο επίλυσης της διαφοράς, να δημιουργήσει δηλαδή συνθήκες ντε φάκτο λύσεων. Έτσι, θα ενισχυθεί μέσω χρηματοδοτικών πρωτοκόλλων η «Τουρκοκυπριακή κοινότητα», θα περιληφθεί στους στόχους του συμφώνου σταθερότητας η ενίσχυση της Βόρειας Κύπρου, ανεξάρτητα από την «νομική» της υπόσταση για την Ε.Ε. Είναι ζητούμενο πλέον της Κυπριακής και της Ελληνικής πολιτικής να διασφαλίσει κάτι που ήταν βέβαιο και ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί . Την διαχείριση όλων αυτών των χρηματοδοτήσεων, δηλαδή την καλύτερη εγγύηση για την τήρηση συμφωνιών. Ίσως, ιδρύοντας τον οργανισμό ανασυγκρότησης Βόρειας Κύπρου με την εγγύηση του κράτους μέλους Ελλάδα και την διαχείριση μέσω του κράτους μέλους Κύπρος.

Η ελληνική πολιτική θα βρεθεί σε μια δική της εσωτερική σύγκρουση. Εξ αντικειμένου οφείλει να διατηρήσει στην δική της ιεραρχία προβλημάτων σε υψηλή θέση το Κυπριακό. Στο εσωτερικό της χώρας το Κυπριακό θεωρείται από τα θέματα χαμηλού ενδιαφέροντος. Όταν τοποθετείς ένα θέμα ψηλά πρέπει να τοποθετήσεις άλλα (πχ αγροτική πολιτική, τουρισμό, διαρθρωτικά ταμεία, περιφερειακή διάρθρωση) χαμηλά. Δεν είναι δυνατό να είναι όλα ταυτόχρονα ψηλά. Και μάλιστα, όταν αυτό που θέτεις εσύ δεν είναι ψηλά στην αξιολόγηση των άλλων. Φυσικά, η Κυπριακή πολιτική θα θεωρείται, για καιρό, ανυπόληπτη και αναξιόπιστη. Θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν κουβαλάει το πρόβλημα της προς λύση άλλα προσφέρει σε μια διαδικασία λύσεων άλλων προβλημάτων. Όσο και αν δεν μας αρέσει, οι άλλοι 23 έχουν και άλλα προβλήματα να ασχοληθούν.

Επιλογές περιήγησης:
Αρθρα του καθ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή >  Aρθρα στο Έθνος

Επισκευτείτε το site του μέσου


...Δείτε επίσης άρθρα στα παρακάτω μέσα: