ΕΘΝΟΣ: Με αφορμή μια συζήτηση στην τηλεόραση

«Το είπε και ο Πολύδωρος που 'ναι στα πόδια γρήγορος»

λαϊκό δημώδες

Ώστε λοιπόν πρέπει τα ΤΑΧΙ να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες γιατί επιτελούν «κοινωνικό έργο». Δικαιούνται να εμποδίζουν τα λεωφορεία για την αύξηση προφανώς των δικών τους εσόδων μέσω της αύξησης της πελατείας τους.

Πρέπει να παίρνουν διπλές και τριπλές «κούρσες» ώστε να αντισταθμίσουν το χαμηλό κόμιστρο. Προφανώς χωρίς να ρωτήσουν τον πρώτο που μπήκε, αφού επιτελούν κοινωνικό έργο. Μας κάνουν χάρη, μας «εξυπηρετούν», και είμαστε κακοί και περίεργοι αν δυσανασχετούμε διότι νοικιάζουμε κατά παραχώρηση μια θέση. Έχετε προσπαθήσει ποτέ να αρνηθείτε δεύτερη μίσθωση; Μόνο με την απειλή τροχονόμου, εισαγγελέα και άλλων.

Πρέπει αντιδρώντας στην παγκοσμιοποίηση να μην εκδίδουν αποδείξεις αλλά να φορολογούνται κατ' αποκοπήν. Βέβαια τα παιδιά τους πρέπει να πηγαίνουν σε καλά σχολεία, να νοσηλεύονται οι ίδιοι σε καλά νοσοκομεία, να υπάρχει αστυνόμευση και άλλα πράγματα που είναι υποχρεωμένο να κάνει το κράτος με τα έσοδα από τα υπόλοιπα κορόιδα που φορολογούνται με βάση τα έσοδα τους και όχι κατ' αποκοπήν.

Η ανανέωση του μαγαζιού τους πρέπει να γίνει με έξοδα του κράτους. Επειδή επιτελούν λειτούργημα, πρέπει το «κράτος» να πληρώσει για το κόστος ανανέωσης ώστε να δικαιούνται αφού θα έχουν καλύτερα μαγαζιά να απαιτούν μεγαλύτερο κόμιστρο. Διότι θα είναι ανακαινισμένο το μαγαζί, και πρέπει να καλυφτούν τα έξοδα επένδυσης.

Αν κάνει παράβαση το μαγαζί, δεν πρέπει να κλείσει αλλά να τιμωρηθεί ο υπάλληλος. Αλλάζουμε τον υπάλληλο μετά και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Φυσικά, στις καλές διαδρομές δεν πρέπει να κυκλοφορούν ΙΧ. Δυσκολεύουν την κίνηση των ΤΑΧΙ. Σε αεροδρόμια, λιμάνια και σταθμούς δεν πρέπει να πηγαίνουν βολικά λεωφορεία. Ενοχλούν τον ελεύθερο ανταγωνισμό.

Ομολογώ ότι μου έχουν τύχει λίγα περιστατικά με κακούς επαγγελματίες και πολλά με καλούς και συνεπείς. Με περισσότερους καλούς στην «επαρχία» και λιγότερους καλούς στο «κέντρο». Οι κακοί πάντως δεν είναι « λίγοι, ελάχιστοι, που υπάρχουν σε κάθε επάγγελμα » είναι δυστυχώς αρκετοί για να χαρακτηρίζουν ένα σύνολο ανθρώπων στο οποίο πλειοψηφούν οι συνεπείς και καλοί επαγγελματίες. Αυτοί οφείλουν να απομονώσουν και να περιορίσουν τους άλλους, και όχι εγώ.

Με ευχαριστούν οι εταιρείες ΤΑΧΙ γιατί είναι σίγουρες, αξιόπιστες και με λίγο παραπάνω κόστος φροντίζουν για την τήρηση των στοιχειωδών κανόνων. Περιορίζουν τις μετακινήσεις, έχουν μάλλον περισσότερη εξασφάλιση του πελάτη και του οδηγού από τυχόν προβληματικές καταστάσεις στους δρόμους.

Θέλω να φέρομαι στον επαγγελματία οδηγό με ευγένεια και θέλω να μου φέρεται και αυτός έτσι. Να τον ευχαριστώ που με μετέφερε με ασφάλεια στον προορισμό μου. Δεν έχω τη διάθεση να ακούω τη συζήτηση του στο κινητό ή σε άλλο μέσο συζήτησης, δεν έχω κανένα λόγο (και φυσικά και αυτός δεν έχει) να συζητάω μαζί του διάφορα θέματα της επικαιρότητας. Τι έγινε άραγε εκείνο το «μην ομιλείτε εις τον οδηγό;». Δεν θεωρώ το ΤΑΧΙ τόπο κοινωνικών συναναστροφών, χώρο συζητήσεων και κοινωνικού προβληματισμού. Και προφανώς όταν παίρνω ΤΑΧΙ δεν το κάνω για να συμβάλω στο κοινωνικό έργο των ΤΑΧΙ αλλά απλά για να πάω πιο γρήγορα, πιο άνετα και πιο αξιόπιστα στον προορισμό μου.

Πριν από αρκετά χρόνια, στην Κωνσταντινούπολη σταματήσαμε ένα ΤΑΧΙ στο δρόμο. Ζητήσαμε από το κέντρο να μας πάει στα Θεραπειά στο Βόσπορο. Εγκλωβισμένοι στη φιλολογία που αναπτύσσουν οι Έλληνες τουρίστες ότι πρέπει να διαπραγματευτείς το μίσθωμα, ξεκινήσαμε να κάνουμε παζάρια με τον οδηγό. Ντράπηκα και του ζήτησα συγνώμη όταν μου είπε ότι «υπάρχει ταξίμετρο» και μου έδωσε στο τέλος απόδειξη για το κόστος της διαδρομής.

Στην Ασία -ναι στην Ασία- εκτός από τα γραφικά τρίκυκλα -τουριστική ατραξιόν- τα ΤΑΧΙ κυκλοφορούν με ταξίμετρο, εκδίδουν αποδείξεις, οι οδηγοί έχουν γάντια, υπάρχουν διαχωριστικά της μπροστά θέσης από τα πίσω καθίσματα. Εκεί μακριά στην Ανατολή. Έτσι την πάτησα δεύτερη φορά στην Ταϊλάνδη τολμώντας να ρωτήσω πόσο κάνει και να διαπραγματευτώ την μεταφορά μου. Έκτοτε, εννοείται ότι ζήτησα συγνώμη από τον άνθρωπο, δεν το ξανάκανα.

Επιλογές περιήγησης:
Αρθρα του καθ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή >  Aρθρα στο Έθνος

Επισκευτείτε το site του μέσου


...Δείτε επίσης άρθρα στα παρακάτω μέσα: