ΕΘΝΟΣ: Τριτοβάθμια Εκπαίδευση 3+2+2=?

Εκσυγχρονισμός Δεν ξέρω αν η Ελλάδα θα ήταν Βουλγαρία ή Νορβηγία αν δεν μπαίναμε στην Ευρωζώνη. Κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αφού ότι γίνεται δεν ξεγίνεται. Κανείς δεν μπορεί να πει πως θα ήταν τα πράγματα αν γινόταν αλλιώς. Πως θα ήταν αν είχαμε πάρει την Πόλη το '22, πως θα ήταν αν είχε κερδίσει ο Ζαχαριάδης το '49, πως θα ήταν αν δεν είχε γίνει χούντα το ΄67, πως θα ήταν αν..., αν..., αν....

Ξέρω ότι το 2000 ο έλληνας πολίτης, συμμέτοχος και φταίχτης σε πολλά, απαίτησε να προχωρήσει η Χώρα μπροστά. Να απαλλαγεί από το σύνδρομο της « ψωροκώσταινας », να απαλλαγεί από την πολυνομία και την ακινησία, να απαλλαγεί από τις ιδεοληψίες της κατασκευής « προλεταριάτου » με τη μορφή « Βαριάς Βιομηχανίας » για την κατάληψη της εξουσίας από αυτό. Ποιος δεν θυμάται τις υποτιμητικές αναφορές της Αριστεράς « δεν θα γίνουμε γκαρσόνια της Ευρώπης... ». Βέβαια γίναμε αυθαίρετοι οικιστές, καταστροφείς του φυσικού περιβάλλοντος, ακριβότεροι και από το Λονδίνο, το Βερολίνο, το Παρίσι, άθλιοι μαγαζάτορες, που περιμένουν σε δυο μήνες να εξασφαλίσουν το ετήσιο εισόδημα τους.

Από την εποχή του Βλαδιμιρ Ιλιτς Λένιν ο εκσυγχρονισμός ταυτίζεται με την πρόοδο. Πρόοδο με τη μορφή του αυτονόητου . Για να λήξει το θέμα με τις ουρές των αιτούμενων άδεια παραμονής μπορεί να γίνει η διαδικασία κατά μήνες με το πρώτο γράμμα του επιθέτου του αιτούντος. Α και Β για τον Ιανουάριο, Γ και Δ για το Φεβρουάριο κ.ο.κ. Για να υπάρξει ουσιαστικός περιορισμός της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς πρέπει να καθιερωθεί απόλυτο πόθεν έσχες . Τι να το κάνεις το μαύρο χρήμα όταν δεν μπορείς να αγοράσεις τίποτα με αυτό; Προφανώς, οι « φονιάδες των λαών » αμερικάνοι είναι ηλίθιοι όταν απαιτούν τραπεζική συναλλαγή για την αγορά οποιουδήποτε μεγάλου υλικού αγαθού. Το ίδιο και οι Αυστραλοί, και άλλοι « ανόητοι ». Είναι κοντά η εποχή που οι συνέλληνες της διασποράς με μαύρες σακούλες έστελναν τα επιπλέον χρήματα στην « πατρίδα » για να γλιτώσουν το πόθεν έσχες των « ανοήτων ». Και η « πατρίδα » έδινε τα πολυπόθητα ροζ χαρτάκια εισαγωγής συναλλάγματος που απάλλασσαν από την υποχρέωση δήλωσης « πόθεν έσχες » και φορολογίας. Αντί για αυτό βλέπουμε «το άνοιγμα» των χρηματιστηριακών κωδικών με διαφωνία στο χρονικό εύρος και την ομάδα στόχο. ¶λλοι θέτουν σαν όριο το '74 άλλοι το ΄90 άλλοι θέλουν τους βουλευτές και άλλοι και τους διοικητές. Κάνεις δεν λέει το αυτονόητο: Δεν είναι δυνατόν κάποιος με εισόδημα 30.000 ευρώτο χρόνο να χτίζει εξοχικά, να αλλάζει αυτοκίνητο, να στέλνει το παιδί του να σπουδάσει στην Αγγλία, στην Αμερική, στην Ουγγαρία - φυσικά Ιατρική- και να θεωρεί ότι ανήκει στο 20% φτωχών Ελλήνων. Κοστίζει πολιτικά, θέλει να το πει ο άλλος για να μπορεί να του ασκεί κριτική.

Ο έλληνας πολίτης απαιτεί ουσιαστικές αλλαγές στη λειτουργία του κράτους. Δεν θέλει να βλέπει το κράτος σε ύπνωση. Βουλιαγμένο σε μια μακαριότητα. Θέλει ουσιαστική εκκαθάριση της σύνταξης, παρουσία της τροχαίας στο δρόμο –όχι στο δασάκι ή κάτω από τη γέφυρα-, έργα που τελειώνουν στην ώρα τους, δρόμους που δεν πρέπει να ξαναφτιαχτούν μόλις παραδοθούν, θέλει να ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος και γιατί είναι υπεύθυνος. Όχι στις συλλογικές ευθύνες. Όχι στο πολιτικό κόστος.

Έχει το όραμα μιας Αθήνας απαλλαγμένης από τις διάσπαρτες δημόσιες υπηρεσίες, με ένα κτίριο έδρα της κυβέρνησης όπου είναι όλα τα γραφεία των Υπουργών και μια σύγχρονη έδρα των υπηρεσιών έξω κοντά σε μετρο ή προαστιακό σιδηρόδρομο. Σκεφτείτε πόσο χρόνο και πόσες μετακινήσεις θα γλιτώναμε, πόση φασαρία από τα διάφορα υπηρεσιακά αυτοκίνητα που κινούνται από κτίριο σε κτίριο, πόση οικονομία θα είχαμε από τους ταλαίπωρους που τρέχουν από τη μια στην άλλη.

Γίνεται; Ας διδαχτούμε από τους άλλους. Οι Ιάπωνες έκαναν μια σύγχρονη έδρα των υπηρεσιών (όλων) στην άκρη του Τοκιο και οι Αυστραλοί έχτισαν μια ολόκληρη πόλη σε απόσταση 250χλμ από το Σιδνευ.

Επιλογές περιήγησης:
Αρθρα του καθ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή >  Aρθρα στο Έθνος

Επισκευτείτε το site του μέσου


...Δείτε επίσης άρθρα στα παρακάτω μέσα: