CITY PRESS: Αρθρο της 28/6/2006

Ακόμα και θεμελιώδεις μαθηματικές αλήθειες μπορεί να εφαρμόζονται λάθος. Είναι παρά πολύ γνωστό ότι αν το μοντέλο ή τα δεδομένα μας δεν αξίζουν, τότε δεν θα αξίζουν ούτε και τα συμπεράσματα. Ο Η/Υ μπορεί να επεξεργαστεί οποιαδήποτε ανοησία, αυτό δεν την κάνει πιο έγκυρη.

Το είδος αυτό συλλογισμού δεν περιορίζεται μόνο στους αμόρφωτους. Ένας από τους κοντινούς φίλους του Φρόυντ (Wilhelm Fliess) εφηύρε τη βιορυθμική ανάλυση. Επεσήμανε στον Φρόυντ ότι το 23 και το 28, οι περίοδοι κάποιων μεταφυσικών αρχών, αρσενικών και θηλυκών είχαν τη μοναδική ιδιότητα αν προσθέσετε και αφαιρέσετε κατάλληλα πολλαπλάσια τους, μπορεί να σχηματιστεί οποιοσδήποτε αριθμός. Δηλαδή Ζ=23*Χ+28*Ψ. Ο Φρόυντ παθιάστηκε τόσο πολύ ώστε πίστευε με πάθος στους βιορυθμούς επί χρόνια. Όπως όμως αποδεικνύεται οποιοιδήποτε δύο αριθμοί πρώτοι μεταξύ τους (που διαιρούνται δηλαδή μόνο με τη μονάδα και τον εαυτό τους π.χ. ο 3 και ο 5) έχουν την ιδιότητα να μπορούν να εκφράσουν οποιοδήποτε αριθμό.

Ο W.G. Bush ισχυρίσθηκε ότι δεν μπορεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν χημικά όπλα στο Ιρακ, επομένως μπορεί να υπάρχουν. Έχει δίκαιο ασφαλώς, ούτε όμως και εγώ μπορώ να αποδείξω ότι οι κάτοικοι του πλανήτη Vega δεν έχουν μια μυστική βάση έξω από τη Βαγδάτη ή στον πυθμένα του Αιγαίου. Η αδυναμία οριστικής αναίρεσης οποιουδήποτε ισχυρισμού δεν αποτελεί καμία απόδειξη του.

Επιλογές περιήγησης:
Αρθρα του καθ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή >  Aρθρα στην CITYPRESS



...Δείτε επίσης άρθρα στα παρακάτω μέσα: