ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Για άσυλο

Aπό Θ. Χατζηπαντελή

Η θεσμοθέτηση του πανεπιστημιακού ασύλου ήταν απαραίτητη την εποχή που έγινε για να προστατεύσει και να κατοχυρώσει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και τις ακαδημαϊκές ελευθερίες στον Πανεπιστημιακό χώρο. Από παράδοση ο πανεπιστημιακός χώρος είναι χώρος καλλιέργειας και ανάπτυξης ιδεών που απευθύνονται στην υπόλοιπη κοινωνία και κατά τεκμήριο είναι καινοτόμες και ριζοσπαστικές.

Φυσικά, το υπάρχον νομικό πλαίσιο κατοχυρώνει την υποχρέωση της πολιτείας να διασφαλίζει το «άσυλο», δηλαδή, σε συννενόηση με τις πανεπιστημιακές αρχές να εξασφαλίζει τους όρους προστασίας του από εξωτερικούς παράγοντες. Άλλωστε, από τον Νόμο είναι απαραίτητη η αυτοδίκαια παρέμβαση σε περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων κακουργηματικού χαρακτήρα.

Η ιδιαιτερότητα διαφορετικών πρότυπων συμπεριφοράς εντός και εκτός του πανεπιστημιακού χώρου επιβάλλει την συννενόηση. Αυτό προσπαθεί να κατοχυρώσει η απόφαση του πανεπιστημίου και για αυτό ζητά την συμμετοχή του οργανωμένου φοιτητικού χώρου στην διαμόρφωση των όρων. Προφανώς, το «άσυλο» δεν προασπίζει την ελευθερία διακίνησης ναρκωτικών, όπλων, γυναικών, παράνομων ηχογραφήσεων ούτε είναι ακαδημαϊκές ελευθερίες η συμπλοκή, η ανταλλαγή πυροβολισμών, η παρενόχληση, η κλοπή, η καταστροφή.

Το παραπάνω αυτονόητο είναι υποχρεωμένες όλες οι πλευρές του πανεπιστημιακού χώρου να το καταννοήσουν και να το διαφυλάξουν. Είναι φανερό ότι σε κάθε ρύθμιση υπάρχουν προβλήματα. Είναι επίσης φανερό ότι η διασφάλιση της διακίνησης ιδεών προϋποθέτει την παραγωγή τους, και οι ακαδημαϊκές ελευθερίες έχουν ως υποκείμενα φυσικά πρόσωπα και όχι ιδεατά σχήματα.

Τέλος, ο πανεπιστημιακός χώρος έχει αναπτύξει όλες εκείνες τις πρακτικές και τις δικλίδες ασφαλείας που θα προφυλάξουν από προβλήματα και παρερμηνείες. Σε αυτή την κατεύθυνση όλες οι πλευρές της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να διασφαλίσουν την λειτουργία της με την δική τους ιδιαιτερότητα και συμμετοχή.

Είναι παράδοξο για παράδειγμα να μην μπορούν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες του ιδρύματος να συμμετέχουν στη Σύγκλητο γιατί οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι φοιτητικές παρατάξεις δεν είναι δυνατό να συννενοηθούν μεταξύ τους.

Επιλογές περιήγησης:
Αρθρα του καθ. κ. Θεόδωρου Χατζηπαντελή >  Aρθρα στον Αγγελιοφόρο

Επισκευτείτε το site του μέσου


...Δείτε επίσης άρθρα στα παρακάτω μέσα: